Waar moet je op letten

Een trommel bestaat qua materiaal grofweg uit een frame, een vel en een spansysteem.

Frame
Het frame (ketel) bepaalt een groot deel van het gewicht en de stevigheid van de trommel. Traditionele drums worden gemaakt van een boomstam. Daarbij bestaat het frame uit 1 stuk hout, bestaande uit de boomringen. Het maken van een dergelijk frame duurt lang. De meeste frames worden gemaakt van gebogen en gelijmd hout. Wanneer je een workshop gaat doen voor het maken van trommels dan zijn de ringen doorgaans klaar. Onze frames zijn wel uit 1 stuk hout gemaakt. En toch zijn ze licht van gewicht.
Moet je veel reizen met de drum, of vaak lang achter elkaar drummen, dan kan een licht of klein frame praktisch zijn.

De grootte van de drum zegt niet alles over het geluid dat er mee gemaakt kan worden. Een kleine drum met een geitevel kan net zo diep dragen als een grote drum met een paardevel. Het geluid wordt ook bepaald door de dikte, de spanning, en de omstandigheden.

Het vel
Het type vel moet passen bij de grootte van het frame. Sommige huiden zijn dik, zoals de huid van een paard of eland. Je hebt dan een wat groter oppervlak nodig om een trilling tot stand te brengen. Een geitehuid is stevig maar dun. Hert zit er een beetje tussenin. Je kunt allerlei redenen hebben om een bepaalde huid te kiezen. Speel verschillende drums van verschillende formaten en luister goed wat jou aanspreekt, met je oren en met je hart.

Spansysteem
Onder invloed van temperatuur zet het vel uit of krimpt het. Dit heeft grote invloed op de klank van de trommel. Wanneer je de drum niet zelf kunt spannen kun je de spanning aanpassen door de drum boven een vuur te houden of juist in een koele ruimte te zetten. Het is een groot voordeel wanneer je de spanning van het vel  met een spansysteem kan aanpassen. Je kan dan steeds kiezen of je een diepere klank wil of een hogere en je kunt de drum afstemmen op jouw stem.

Kopen of zelf bouwen
Je kunt er voor kiezen zelf een drum te bouwen in een workshop. Het aanbod hiervoor is ruim genoeg en het is vaak een bijzondere beleving. Zelf gebruik ik mijn drum als muziekinstrument en ik heb dan ook gekozen voor een drum van een vakkundig instrumentenbouwer.
Welke drum je ook aanschaft; De initatie van de drum is belangrijk, dit gaat ervoor zorgen dat jullie goede vrienden worden.

Zorg goed voor de drum. Bespeel en gebruik de drum. De kwaliteit van de drum zal toenemen in loop van de tijd als het goed gebruikt wordt.
Geef niet te snel op als je in het begin geen mooi geluid krijgt. Het is zoiets als het inlopen van schoenen.

Mijn eigen drum, van de hand van Vice, heb ik in 2010 gekocht en tot de dag van vandaag klinkt hij prachtig. In 2022 ben ik samen met mijn partner Stephan in de leer gegaan bij deze ambachtsman. Inmiddels bouwen we samen met Vice deze prachtige drums en is het mogelijk er eentje bij ons aan te schaffen.